Duitsland


Winkelen in Duitsland

Mocht het weer zich niet lenen voor een mooie fietstocht door het Drentse en Oost‑Groningse landschap, dan zijn er voor de liefhebbers van een middagje shoppen, zeer aantrekkelijke mogelijkheden in het nabijgelegen Duitsland.
Op redelijk bereikbare afstand van onze landsgrens, bevinden zich een drietal aanbevelenswaardige, gemakkelijk te vinden, doelen voor een middagje gezellig winkelen.

Ems Park in Leer

Het Ems Park in Leer (D-26789 Nűttermoorer Strasse 2) is een groot overdekt winkelcentrum met een keur aan winkels, een ruime parkeergelegenheid en een pompstation met benzine prijzen die gemiddeld € 0,10 per liter onder de Nederlandse prijzen liggen. (Geen diesel!).
Het merendeel van de winkels is min of meer standaard, met onder andere gereedschap, tuinartikelen, bakker, vis, schoenen, sierraden, kleding, bloemen, boeken, apotheek, souvenirs en elektronica. Verder is het er erg gezellig met een ruime keus aan restaurantjes, terrasjes, broodjeszaken en de traditionele Bratwurst.
Een opvallende winkel is de zeer grote Famila Supermarkt met een voor Nederlandse begrippen indrukwekkende drankenafdeling. Die afdeling is groter dan een gemiddelde Nederlandse drankenzaak, met een ruime collectie aan Duitse en internationale dranken. Voeg daarbij de vriendelijke Duitse belasting op alcoholhoudende dranken en de drank is een kwart tot een derde goedkoper dan in Nederland.  Onnodig te noemen dat meerdere afdelingen, zoals bijvoorbeeld de slagerij en de kookapparatuur,  zich profileren met vergelijkbare afmetingen.
Openingstijden:       Ma – vr  8:00 – 21:00 uur   Za 8:00 – 20:00 uur

 Gardeur in Apen – Augustfehn

Gardeur in Apen – Augustfehn (D-26689 Hauptstrasse 459)  is een outlet winkel voor de verkoop van  merkkleding van eigen fabricaat  (merk Gardeur) in de naast het atelier gelegen verkoophallen. Stelt u zich niet te veel voor van de aankleding van de hallen. Het zijn gewoon grote hallen met overzichtelijke rijen kleding. Netjes gesorteerd op dames en heren kleding en onderverdeeld naar soort kleding.
Bij Gardeur wordt de nieuwste heren en dameskleding tegen ongeveer tweederde van de winkel adviesprijs verkocht. Daarbij is er een zeer groot assortiment en een ruime keus per maat. Ook in de grotere maten.
Er wordt uitsluitend verkocht. Aanpassingen zijn niet mogelijk. Een te lange broek zult u in eigen beheer dienen aan te passen. Wel is er zeer hulpvaardig en vriendelijk personeel aanwezig, dus het moet heel erg tegen zitten als u niet kunt slagen.
Openingstijden:       Ma – vr  11:00 – 18:00 uur   Za 9:00 – 16:00 uur

Klahsen in Aschendorf

Klahsen in Aschendorf (D-26871 In der Emsmarsch 1-7) is een schoenenzaak en modezaak van ongekende afmetingen, met schoenen als voornaamste artikel.
Van het  winkeloppervlak van 6.000 m2 is 5.000 m2 gereserveerd voor de schoenen. Om de vergelijking met een normale schoenenzaak te trekken: “Klahsen heeft per maat meer schoenen dan een normale schoenenzaak in zijn gehele winkel heeft.”. En ook voor de extreme maten is er een ruim aanbod. Alle bekende dames en heren merken hebben zij in hun assortiment. Ook de Nederlandse en er zijn zelfs Nederlandse verkoopsters.
De prijzen liggen naar schatting ongeveer 5 tot 10 % beneden de Nederlandse prijzen. Voor de echte prijzenzoekers is er de “Hithalle”, waar de speciale “Angebote” zijn te vinden.
De resterende, niet voor schoenen bestemde ruimte van 1.000 m2, is in gebruik voor mode. Hier hebt u een ruime keuze uit de betere merken. Maar dan gaat u voor de exclusiviteit en niet voor de prijs.
Mocht u na een vermoeiende winkeltour nog trek in een hapje of drankje hebben, dan kunt u zich daartoe naar het restaurant op de bovenverdieping begeven.
Tegenover Klahsen Schuhe, aan de overkant van de straat, treft u nog een sportzaak met vergelijkbare afmetingen van dezelfde firma aan. Daar kunt u terecht kunt voor alle sportartikelen en sportkleding .
Openingstijden:       Ma – vr 9:00 – 19:00 uur   Za 9:00 – 18:00 uur

Routebeschrijving

Ems Park en Gardeur zijn het gemakkelijkst bereikbaar vanaf de autosnelweg langs Nieuwe Schans. Voor de meeste van u zult u het navigatiesysteem laten beslissen.
Om zonder Tom Tom vanaf Stadskanaal Nieuwe Schans te bereiken, zijn er legio mogelijkheden. De gemakkelijkste is om vanuit Stadskanaal, over de N366, richting Veendam te rijden en bij de afslag Pekela de N367 richting Winschoten te nemen. In Winschoten kiest u voor de A7, richting Nieuwe Schans. U bent dan ± 30 km van Stadskanaal verwijderd.
Na Nieuwe Schans volgt u de autosnelweg richting Oldenburg. Na plusminus 20 km passeert u de Emstunnel. 4 km verder neemt u de afslag 10, u vindt dan het Ems Park aan uw rechterhand.
Voor Gardeur volgt u de autosnelweg nog 17 km tot de afslag 4 (Apen Remels) waar u rechtsaf slaat richting Apen. Na een paar kilometer komt u aan op een kruising met aan beide zijden een autoparking van een handelaar. Hier slaat u rechtsaf en volgt het kanaal tot de verkeerslichten. Hier slaat u linksaf en u vindt na ongeveer 200 meter Gardeur aan uw rechterzijde.
Voor Klahsen volgt u, net als voor Ems Park, de richting Pekela. In Pekela volgt u de borden Bellingwolde, vanwaar u de richting Rhede (D) neemt. Op de rotonde in Rhede rechtdoor over de brug over de Eems naar Aschendorf. Vlak voor Aschendorf vindt u op de eerste afslag rechts de schoenenzaak van Klahsen. Mocht u de afslag missen, keer dan na een paar honderd meter op de rotonde en sla linksaf bij de eerste afslag.
Nog een waarschuwing voor navigatiegebruikers. De plaatsnaam Aschendorf komt meer voor in Duitsland, dus een vergissing is snel gemaakt. Programmeer daarom in geval van twijfel de plaatsnaam Papenburg. Dat ligt valkbij en dan ziet u vanzelf de borden Aschendorf.
 
De echte shoppers kunnen natuurlijk na het bezoek aan Gardeur of Leer, de autosnelweg naar Meppen, Oberhausen nemen tot de afslag 16 richting Rhede, Aschendorf.