Overige tips


Hotel Stadskanaal, de ideale uitvalsbasis voor uw ontdekkingstocht door Drenthe en Groningen!

Gebieden:

➤ De Hondsrug
Ontdek een bijzonder gebied aan de oostkant van Drenthe. Het gebied is ontstaan door meerdere ijstijden en heeft later zijn vorm gekregen door de mens. Natuurgebied de Hondsrug wordt doorkruist met wandel- en fietspaden, u kunt hier heerlijk genieten van de natuur.

➤ Westerwolde
In de ‘staart’ van Groningen ligt een ander Groningen. Westerwolde lijkt meer op Drenthe, maar is misschien nog wel mooier. Hier kunt u eindeloos fietsen en wandelen door een intiem landschap van bossen, vennetjes en beken.

De Veenkoloniën
De Veenkoloniën liggen in het gebied in Zuidoost Groningen. Het is het gebied waar vroeger het veen werd afgegraven. De plaatsen in het gebied worden gekenmerkt door hun langgerekte ligging langs een kanaal met zijn lintbebouwing. Het gebied leent zich goed om door te fietsen langs de prachtige dorpen, maar ook verschillende landerijen en uitgerekte akkerlanden zult u onderweg tegenkomen.

➤ Natuurgebied AA en Hunze
Het stroomdal van de Drentsche Aa is Drenthe op zijn best. Een romantisch kronkelende beek in een eeuwenoud landschap van heide, kleurrijke hooilanden en esdorpen. Een prachtig natuurgebied wat te voet of op de fiets goed is te ontdekken.

De Drentse bossen
De Bossen in Drenthe zijn waarschijnlijk de mooiste bossen van Nederland. Ideaal om door te wandelen en te fietsen. De bossen zijn een genot en er is veel te zien, te horen en te ruiken.

➤ Natuurgebied Dwingelerveld
De grote, stille heide bestaat nog. Het Dwingelderveld is Drenthe in een notendop, met niet alleen heide maar ook bossen, jeneverbessen, grafheuvels, vennetjes en de echte Drentse esdorpen. Een bijzonder natuurgebied waar beheer en ontwikkeling van de natuur centraal staat. De beheerders van het Dwingelderveld (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en particulieren) zorgen dat bossen, heidevelden en vennen in topconditie blijven. Fiets- en wandelpaden, natuurpaden en ruiterroutes bieden u de gelegenheid om de natuur ter plaatse te ontdekken.

➤ De Friese meren
De Friese meren beslaat een groot gebied met meren en kanalen. Ideaal voor waterliefhebbers. U kunt hier genieten van de bootjes en het mooie landschap. Als u niet het water op wilt kunt u hier prachtig fietsen en wandelen langs de meren en kanalen.

➤ De Groningse wierden
Wierden zijn eeuwenoude kunstmatige heuvels. Duizenden jaren beschermden ze mensen tegen de zee in de tijd toen er nog geen dijken waren. Op de wierden zijn dorpen gebouwd, sommige zelfs compleet met landerijen. Rondom de Groningse wierden zijn vele wandel- en fietsroutes. Naast de wandel- en fietsroutes zijn er ook autoroutes die u langs de mooiste wierdendorpen brengt.

➤ Nationaal Park Drents-Friese Wold
Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Een prachtig natuurgebied waar u goed kan wandelen en fietsen.

 

Steden:

➤ Assen
Assen is de hoofdstad van de provincie Drenthe. In de stad kunt u lekker winkelen, ontspannen en genieten van het gezellige stadscentrum. Assen is de ideale stad in Drenthe voor een gezellig dagje uit.

➤ Emmen
Emmen is vooral bekend om zijn dierenpark dat in de plaats ligt, maar naast de dierentuin heeft Emmen meer te bieden zoals gezellige winkelstraten en pleinen. Een leuke plaats voor een gezellig dagje uit.

➤ Groningen
Groningen is een bruisende studentenstad. De jongste stad van Nederland kent een lange, roerige geschiedenis en dat is te zien aan de historische pakhuizen, hofjes en gebouwen. Groningen is ook een stad met lef, de stad heeft de meest vernieuwende architectuur binnen haar grenzen. En Groningen is ooit verkozen tot Beste Binnenstad, omdat het er zo goed toeven is. Maak het mee, ga Groningen beleven!

 

Drenthe:

➤ Dierenpark Emmen
Ga op ontdekkingsreis in de mooiste dierentuin van de Benelux en beleef een dag vol dieren, spektakel en avontuur in Dierenpark Emmen.

➤ Drents museum, Assen
Een museum
met een grote variëteit aan collecties. Belangrijkste onderdeel vormen de bodemvondsten uit de prehistorie en de Romeinse tijd. Naast de vaste bezienswaardigheden heeft het museum altijd interessante tentoonstellingen.

➤ Museumdorp Orvelte
Door de lezers van de ANWB Kampioen uitgeroepen tot één van de vijf mooiste dorpen in Nederland. Op ontdekkingsreis door Orvelte betekent een bijzondere speurtocht in het heden naar de sporen van het verleden. Ontdek dikt dorp met zijn monumentale boerderijen, goed onderhouden woningen, statige bomen, de mooie tuinen en straten. Deze geven het dorp zijn unieke sfeer. U voelt zich direct thuis in dit prachtige dorp waar wordt geleefd en gewerkt.

➤ Van Gogh & Drenthe, Nieuw Amsterdam
Bezoek het enige, voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt!

➤ Hunebeddencentrum, Borger
Ontdek het geheim van de hunebedbouwers. Bezoek deze indrukwekkende restanten van prehistorische grafkelders, bestaande uit soms meer dan 20 ton wegende rotsblokken. Het Hunebedcentrum in Borger zet u op het spoor terug naar de prehistorie, de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 54 en het grootste staat pal naast het centrum. In het museum kom je alles aan de weet over deze mysterieuze megalithische graven.

➤ Drents boomkroonpad, Drouwen
Ontdek alles over bomen, vanaf de wortel tot en met de boomtoppen, het kan allemaal in en om het boomkroonpad in Drouwen. Het Boomkroonpad heeft jong en oud van alles te bieden. Over een 125 meter lang pad, tussen de boomkronen, naar een maximale hoogte van bijna 25 meter. Elk seizoen weer een unieke ervaring.

➤ Herinneringskamp Westerbork
Ontdek de aangrijpende geschiedenis van kamp Westerbork door het museum, het kampterrein en het herdenkingsmonument te bezoeken. Een plek met een geschiedenis. Hier worden de levens van honderdduizend Nederlandse joden in herinnering gehouden.

➤ Het veenpark, Bargercompascuum
In het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen, komt de Drentse veenhistorie tot leven. Neem een kijkje in een van de dorpjes en ervaar hoe de mensen vroeger leefden. Het Veenpark in Bargercompascuum laat het verleden herleven. Ontdek hoe de armoede van toen, een les wordt om te verhalen aan uw kinderen. Hier kunnen ze zien hoe vroeger de lessen op de school werden gegeven en hoe de molenaar het meel voor de pannenkoeken maalt. Alfred Jodokus Kwak vertelt hoe hij hier verzeild is geraakt en dat hij van plan is te blijven. Met de trekschuit of het veentreintje maakt u een onvergetelijke tocht door het verleden. Projecten als Peat Polis, kunst uit veen, zet het Veenpark als landschap voor de kunst op kaart.

➤ Gevangenismuseum Veenhuizen
Een dagje gevangenismuseum is beslist geen straf. Het gevangenismuseum toont in historisch detentiedorp de geschiedenis van de misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu. Tevens geeft het een beeld van de ontwikkeling van Veenhuizen gedurende 200 jaar van dwangkolonie tot gevangenis dorp.

➤ Planetron, Dwingeloo
Even buiten Dwingeloo, aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld, vindt u Planetron Cinedome. Een bijzondere attractie, alleen al door de vormgeving van het gebouw. Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m², het grootste projectiescherm van Noord Nederland, worden duizelingwekkende voorstellingen getoond.

➤ Verkeerspark Assen
Het Grootste en leukste verkeerspark van Europa! Daar leer je wat rijden is en hoe het verkeer werkt. Want jij bent de chauffeur en Agent Bromsnor helpt je goed op weg! Hier kunnen kinderen op een leuke en leerzame manier kennismaken met de verkeersregels.

➤ TT circuit Assen
Het bekendste circuit van Nederlands met jaarlijks grote wedstrijden zoals de Moto GP en het WK Superbikes.

➤ Drentse GC De Gelpenberg, Aalden
Kom kennis maken met Drentse Golfclub De Gelpenberg“. Een van de mooiste 18 holes golfbaan van Noord-Nederland. Er wordt aan vele randvoorwaarden voor topgolf voldaan: een fraaie 18-holes golfbaan, ruime oefenfaciliteiten inclusief een PAR-3 baan met zes holes van gevarieerde lengte en een ruim clubhuis.

➤ Golfpark Aelderholt, Aalden
Openbare 9 holes baan (onderdeel van Landal Green parks). De baan heeft 5 par 3 holes variërend van 120 -195 meter en 4 par 4 holes tot 340 meter.

➤ Countrygolf Ees
Een prima onderhouden shortgolfbaan met 18 kwalitatief hoogwaardige holes gelegen aan de rand van de staatsbossen in het plaatsje Ees. Hole-lengtes variërend van 40 tot 90 meter Er is gebruik gemaakt van de natuurlijke ligging en glooiing in het landschap. 2 holes zijn aangelegd over de 4 m. hoge aarden wal die de baan kenmerkt. Vanaf hole 17 kunt u genieten van een schitterend uitzicht over de vijver en het lage gedeelte van de baan. De baan wordt omgeven door de Drentse bossen. De totale oppervlakte van de baan is 5 hectare.

➤ Golfclub de Semslanden, Gasselternijveen
Een prachtig gelegen 18 holes golfbaan in Gasselternijveen. De parkbaan van golfclub “de Semslanden” ligt verscholen in het prachtige verstilde Drentse landschap op de hellingen van de Hondsrug in de directe omgeving van Gasselte. Het complex bestaat uit een overdekte driving range, een miniparcours met oefenholes en een pitch- en puttarea met een putting- en pitching green van elk meer dan 1.000m2 geflankeerd door grote bunkers.

➤ Kabouterland, Exloo
In het hart van het Drentse dorpje Exloo ligt Kabouterland. Een leuke dag uit vol met kabouters, trollen, dieren en volop speelgelegenheid in diverse speeltuinen zowel binnen als buiten.

➤ Sprookjeshof, Zuidlaren
Zijn jullie opzoek naar een dag vol spanning en plezier? Kom dan gezellig een dag bij het Sprookjeshof op bezoek, dat is genieten voor jong en oud.

➤ Drouwenerzand, Drouwen
Een gezellig dagje uit in een leuk attractiepark aan de rand van de staatsbossen in Drouwen.

➤ Harrie Boerhof modeltuinen, Dwingeloo
Een bezoek aan de modeltuinen bij Harrie Boerhof is een unieke ervaring. De 42 modeltuinen, die een totaal van maar liefst 30.000 m2 beslaan, zijn prachtig!

➤ Beauty Center de Terp, Hoogeveen
In deze jachtige tijd is het prettig om u eens heerlijk te ontspannen. Dit Beauty Center biedt u hiervoor alle gelegenheid. In een sfeervolle, rustige omgeving maken vermoeidheid en spanningen plaats voor een energiek gevoel. Dat maakt een bezoek aan Beauty Center de Terp telkens weer tot een belevenis.

 

Friesland:

➤ Attractiepark Appelscha
Een fraai en overzichtelijk pretpark met vermaak voor het hele gezin. Gelegen op het punt waar Groningen, Friesland en Drenthe samenkomen.

 
Groningen:

➤ De Hortus, Haren
De Hortus Botanicus te Haren is met 20 ha oppervlakte de grootste botanische tuin in Nederland.

➤ Groninger Museum, Groningen
Een prachtig museum gelegen tegenover het Centraal station van Groningen. Door zijn prachtige architectuur is het een zeer apart gebouw. Met verscheidende tentoonstellingen en kunst zeer de moeite waard voor een mooi dagje uit.

➤ Geert Teis Theater, Stadskanaal
Een sfeervol theater gelegen naast het hotel. Het theater biedt een uitgebreid programma voorstellingen voor jong en oud.

➤ Euro-kartracing/Bowling Groningen
De plaats voor race en bowl plezier voor jong en oud in een sfeervolle ambiance.

➤ Zeehondencrèche Pieterburen
Een bezoek aan de Zeehondencrèche is geschikt en interessant voor iedere leeftijdsgroep. U kunt met eigen ogen zien met welke problemen zeehonden te maken hebben en wat de crèche daaraan doet.

De (zaterdag)-markt, Stadskanaal
Iedere zaterdag in Stadskanaal is er in het centrum van Stadskanaal markt. Hier staan vele standhouders met een grote variëteit aan producten.

➤ Vestingstad Bourtange
Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde, ligt de vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad.

➤ Het Klooster, Ter Apel
Een uniek historisch bouwwerk met een passende culturele bestemming zoals een museum met klooster en kerkgeschiedenis en hedendaagse kunst. Het klooster ligt fraai gesitueerd in een enclave omringd door loofbossen.

➤ Museum spoorlijn S.T.A.R., Veendam – Stadskanaal – Musselkanaal
De Museumspoorlijn S·T·A·R rijdt sinds 1994 met een historische stoomtrein en dieseltreinen tussen Veendam en Musselkanaal. Het spoor loopt nagenoeg bijna helemaal langs de Groningse – Drentse grens door het gebied dat bekend staat als de Veenkoloniën. Met een lengte van 26 km is het de langste museumspoorlijn van Nederland. Kortom een unieke lijn met veel kunstwerken over de vele wijken en kanalen.

➤ Golfclub De Compagnie, Veendam
De golfbaan is zeer ruim opgezet op 90 hectare en heeft 18 uitdagende holes en een volwaardige, mooi aangelegde 9-holes Par 3 baan. Verder beschikken we over een unieke driving range en uitstekende chip- put- en oefenarea’s.

➤ Wonderwereld, Ter Apel
In de bossen van Ter Apel vind je een wondere wereld vol spanning en avontuur. Beleef de fantastische sprookjeswereld van Greurt de Groninger reus, tante Beppie de heks en Zwammer het paddenstoelenmannetje. Wonderwereld biedt plezier voor jong en oud. Sprookjes, speurtochten, speellandschappen en veel bijzondere dieren.

➤ Streek Historisch Centrum, Stadskanaal
Het Streekhistorisch Centrum is een museum met uitgebreid archief dat zich richt op de geschiedenis van de Kanaalstreek en Westerwolde.

➤ Veenkoloniaal museum, Veendam
Ontdek de geschiedenis van de veenkoloniën. Het museum neemt u mee door de geschiedenis van het leven in de veenkoloniën.

➤ Museum Wierland, Ezinge
Dit museum geeft een beeld van de oeroude bewoning van het Groningse kustgebied. Men kan zien hoe in de loop van 2600 jaar wierden en dijken werden opgeworpen om de bevolking te beschermen tegen de zee.

➤ Funcentre de Oude Fabriek, Stadskanaal
Hét funcentre van Drenthe en Groningen met Indoorkarting, Lasergame en een Kart-webshop.

 

Duitsland: 

➤ Meyer Werf, Papenburg
De Meyer Werft werd in 1975 opgericht en is nu in bezit van de zesde generatie van de familie Meyer. Van de 20 scheepswerven die in 1920 in Papenburg gevestigd waren is dit de enige die nog over is. De Meyer werf staat vooral bekend om de bouw van grote cruiseschepen, maar ook gastankers zijn allang een specialiteit.

➤ EmsPark, Leer
Het Ems Park in Leer is een groot overdekt winkelcentrum met een keur aan winkels, een ruime parkeergelegenheid en een pompstation met benzine prijzen die gemiddeld € 0,10 per liter onder de Nederlandse prijzen liggen, helaas geen diesel.

➤ Gardeur, Apen
Gardeur in Apen is een outlet winkel voor de verkoop van merkkleding van eigen fabricaat (merk Gardeur) in de naast het atelier gelegen verkoophallen.

➤ Klahsen, Aschendorf
Klahsen in Aschendorf is een schoenenzaak en modezaak van ongekende afmetingen, met schoenen als voornaamste artikel.